Home Nieuws & Inspiratie The Sequentia serie van Wendy Buiter

The Sequentia serie van Wendy Buiter

Foto van nidum
nidum
Thumbnail for The Sequentia serie van Wendy Buiter

Verleidelijk, levendig en herkenbaar, de kunstwerken van Wendy Buiter zijn een reflectie van elegante, tijdloze glamour. Ze schetst altijd een modieuze, zelfverzekerde vrouw. Geïnspireerd op de laatste mode en vanuit haar achtergrond als visagist, schildert Wendy zoals ze make-up aanbrengt: laag voor laag met diepte en schaduw. Ieder kunstwerk is met de hand gemaakt. Hoewel figuratief, zien veel vrouwen iets van zichzelf terug in de sprekende ogen van de levensgrote multimediale portretten. Voor Nidum creëerde Wendy een speciale collectie: Sequentia.

De samenwerking tussen Wendy Buiter en Nidum: house of inspiration startte spontaan door een bezoek van Nidum-eigenaresse Lonneke van der Weyden aan Wendy’s atelier in Rotterdam, waar ze enkele werken uitzocht. Van der Weyden en haar man Aard Keijser zijn de eigenaren Keijser&Co in ETC Design Center in Culemborg. Lonneke: “Wendy’s portretten zijn echte blikvangers en vielen direct op. Ik kreeg zoveel positieve energie van Wendy en haar werk. Vanaf dat moment zijn we een team en heb ik haar altijd in gedachten gehouden voor nieuwe projecten.”

Wendy: “Mijn ervaring is ook positief. Ik kreeg via ETC Design Center steeds meer opdrachten en ontving talloze leuke reacties op mijn werk. Regelmatig wisselde ik wat portretten. Zowel particulieren als interieurprofessionals hebben me daarna benaderd.

Speciaal gemaakt voor Nidum

Een nieuw concept als Nidum vraagt om een nieuwe collectie! Daarom heb ik negen nieuwe werken gemaakt, waarvan één vierluik dat echt mooi uitkomt op een lange muur. Alle werken zijn geïnspireerd op nesten, vogels en eieren. Gezamenlijk dragen ze de naam Sequentia, dat ‘opeenvolgend’ betekent, om onze vriendschap en samenwerking te eren.

Lonneke heeft me stalen gestuurd van de stoffering. Die heb ik bijvoorbeeld verwerkt in de kleding van mijn modellen. Ook vond ik Avem (vogel) op basis waarvan ik twee vogels heb geschilderd in bijpassende kleuren. Voor restaurant Ovum (wat ei betekent) heb ik gestraight kroeshaar verweven tot een nest (nidum). Hierin zitten twee eieren waarvan de barstjes met goud zijn opgevuld. Dit schilderij heet Ova in Nidum (Eieren in Nest).

Met een plek als Nidum, waar het draait om beleving en inspiratie, voel ik me als artiest natuurlijk enorm verwant. Mijn motivatie voor deze negen werken is om te laten zien hoe ik werk als ik een serie maak die moet passen in een bepaald thema. Ik zie deze serie dan ook als de blauwdruk van mijn nog te komen series.”

Ieder werk heeft een betekenis

De collectie die Wendy voor Nidum heeft gemaakt bestaat uit negen werken. Ieder heeft zo zijn eigen betekenis. Op haar website heeft Wendy een speciale pagina ingericht, waarin zij dieper ingaan op de achterliggende betekenis van ieder werk. Zo schrijft ze over ‘Sequentia’: Sequentia is het collectiepronkstuk naar wie deze serie, van in totaal negen werken, is vernoemd. Het betekent ‘het volgende’ in het Latijn, verwijzend naar het opeenvolgende werk in dit vierluik, waar deze dame trots onderdeel van uitmaakt. Meer nog refereert het aan het vervolg op een jarenlange samenwerking tussen Wendy en Keijser&Co, die dankzij een nieuw project als Nidum continueert. Dit wordt gevierd met ‘Sequentia’, vervolg. Je herkent hier de kleuren en de stoffen uit Nidum in, die Wendy toepasselijk gebruikte in de chique chiffon blouse.

Vrouwelijkheid staat centraal

Wendy’s afbeeldingen zijn een ode aan de vrouwelijkheid. De gedetailleerde uitwerking van ogen, wimpers, lippen en sieraden prikkelen de zintuigen. Versiersels als sjaals en hoeden vormen de finishing touch. Juwelen zijn geïnspireerd op prominente collecties van internationale designers. Haar kunst straalt een kosmopolitische stijl uit en vindt zijn thuis in publicaties en kunstcollecties over de hele wereld.

Wendy schildert uiteenlopende vrouwen en wil de kijker vrolijk zien. Met ieder nieuw werk wordt een nieuw karakter geboren. Wendy’s kunst wordt soms hybride genoemd, vanwege de crossover tussen mode-illustratie en portretkunst. Ook communiceert ze rechtstreeks met haar +79K volgers op Instagram. Die vraagt ze soms mee te denken over een bijpassende naam voor haar kunstwerken. Alle communicatie verloopt in het Engels, net zoals op Wendy’s website en in haar eind 2020 uitgegeven boek ‘Becoming a succesfull selling artist’.

Uiteindelijk lees je in de vrouwen die Wendy portretteert, allemaal een verhaal in hun ogen. Wendy’s werk laat zich omschrijven als gestileerde moderniteit – een verleidelijke uitstraling die aanzet tot een constante energie uitwisseling tussen de wereld en de kijker.

De collectie Sequentia van Wendy Buiter is vanaf de opening doorlopend te bezichtigen in Nidum, in de showroom van Keijser&Co. Limited editions en kaarten van Wendy’s werk voor Nidum zijn te koop in Nidum Store.