Home Nieuws & Inspiratie Micky Hoogendijk: van 2D naar 3D

Micky Hoogendijk: van 2D naar 3D

Foto van nidum
nidum
Thumbnail for Micky Hoogendijk: van 2D naar 3D

Interieur en kunst zijn nauw met elkaar verweven en in Nidum zie je hoe deze combinatie tot leven komt. Vanaf de opening zal in Nidum een zeer bijzondere expositie te zien zijn van kunstenares Micky Hoogendijk. Zij is de afgelopen tien jaar internationaal bekend geworden als kunstfotograaf. Verwijzend naar religie, mythologie, maskerade en genderneutraliteit, neemt zij stelling binnen het aanbod van de autonome fotografie.

Micky regisseert haar modellen minutieus tot een ontspanning waarin zij hun schaamte vrijmoedig willen afleggen. Die conditie is bepalend voor de blik die het personage richt op de toeschouwer. Het maakproces gaat daarna verder door middel van digitale schildertechnieken. De ambachtelijke ingrepen die zij doet in het digitale medium brengen haar dicht bij vroege herinneringen.

Het autonome werk van Micky is de afgelopen jaren te zien geweest op exposities in London, Vancouver Canada, Karlsruhe, Austin TX, Bogota, Houston TX, Istanbul, Keulen, Los Angeles, Mexico City, Sante Fe NM, Tokyo en Washington DC, Antwerpen, Londen, en Amsterdam. In Nederland presenteerde galerieën  haar werk op kunstbeurzen als de KunstRAI, PAN Amsterdam, REALISME en Rotterdam Contemporary Art Fair. 

Sinds de pandemie heeft Micky andere disciplines ontdekt, namelijk het maken van bronzen beelden en schilderijen. Haar creatieve proces start vaak met schilderen, in deze werken vindt ze de weg naar nieuwe creaties.

“De laatste gift die ik ontving van mijn in 2009 overleden moeder, was een fotocamera. Het is dit gebaar geweest dat mijn leven veranderde. De fotocamera van mijn moeder werd katalysator, leidraad in mijn bestaan. Uitgangspunt van mijn werk is de ontmoeting, de droom, het object. Op de set zoek ik naar het instinct, de persoonlijkheid van mijn model”, aldus Micky Hoogendijk. 

Naast de succesvolle bronzen beeldencollectie, zal de kunstenares in Nidum voor het eerst een aantal van haar schilderijen tonen. Tijdens de opening zal Micky aanwezig zijn om haar proces van 2D naar 3D toe te lichten.

Tijdens de Covid-19 zelfisolatie was er meer dan genoeg ruimte om na te denken.
Ik persoonlijk doe dat het best terwijl ik mijn handen laat gaan.
Ik moest denken aan al die families die het opeens samen moesten rooien, noodgedwongen.
Dat schiep een band en ook ongemakkelijke tegenstellingen. Onder mijn handen zag ik beide gevolgen uit de klei
getrokken worden tot één werk. Toen het af was voelde ik de kwetsbaarheid van de zachte
klei, wankel bijeengehouden door wat gevlochten ijzerdraad. Dit veranderde radicaal in de bronsgieterij.
Mijn tedere werk werd in stukken geknipt en uiteindelijk roodgloeiend afgegoten bij een temperatuur van bijna twaalfhonderd graden Celsius.
Toen het afgekoeld was stonden de families daar, als stabiele pijlers van gezamenlijke onverzettelijkheid,
inclusief twijfels en onzekerheden die in hun lichaamstaal besloten liggen.
We zijn allemaal individuen ‘One’ en we functioneren niet in ons eentje: ‘The Ones’.