Home Nieuws & Inspiratie Interview in Nijmegen Business

Interview in Nijmegen Business

Foto van nidum
nidum
Thumbnail for Interview in Nijmegen Business

In juli 2020 kwam de Nijmegen Business uit met Nidum als coverstory. In het interview werd wat meer bekend gemaakt over de plannen in het Arsenaal, waar op dat moment nog geen naam van was onthuld. Hieronder lees je het artikel.

Tekst en fotografie: Jimmy Israel
Interview in Nijmegen Business

Het Arsenaal in Grave heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de zestiende eeuw. Een grote renovatie voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van het complex, dat ooit werd gebruikt als militaire werk- en opslagplaats. Initiatiefnemers Lonneke van der Weyden en Aard Keijser van interieurbedrijf Keijser&Co openen hier eind dit jaar een inspiratiecentrum op het gebied van lifestyle, wonen, events en culinair genieten.

Het Arsenaal in Grave heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de zestiende eeuw. Een grote renovatie voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van het complex, dat ooit werd gebruikt als militaire werk- en opslagplaats. Initiatiefnemers Lonneke van der Weyden en Aard Keijser van interieurbedrijf Keijser&Co openen hier eind dit jaar een inspiratiecentrum op het gebied van lifestyle, wonen, events en culinair genieten.

Afbeelding van Interview in Nijmegen Business
Afbeelding van Interview in Nijmegen Business

“We waren al vrij ver met de plannen voor de nieuwbouw van een magazijn, kantoor en showroom in Nijmegen, toen ons oog op het Arsenaal in Grave viel. Toen wij de eerste stap in het gebouw zetten, werden wij verliefd op het complex en wisten we direct dat wij iets unieks konden realiseren voor onze doelgroep.”

Centrum van inspiratie
Terwijl de renovatie in volle gang is, geeft Lonneke een indruk van wat komen gaat. Een groot deel van het hoofdgebouw beslaat de showroom van Keijser&Co. De overige ruimten worden ingevuld door andere bedrijven. “Denk hierbij niet alleen aan leveranciers van vloeren, keukens en sanitair, maar ook aan een bloemist, een tuinarchitect, een parfumerie, een juwelier en een specialist in zelfspelende vleugels die inspiratie en beleving op een breder vlak bieden. Enkele showrooms zijn al gevuld, maar er is nog ruimte voor mooie bedrijven die aansluiten op ons concept. Op de bovenverdieping komt een boetiekhotel met zes kamers, die worden ingericht met meubelen, sanitair, bedden, behang en accessoires van de partners in het Arsenaal. Iedere kamer heeft een andere sfeer en stijl, doordat er zes verschillende bekende Nederlandse interieur architecten aan meewerken.

Het interieur, accessoires en cosmetica uit het hotel zijn vervolgens te koop in “The store” van het Arsenaal, zodat je jouw beleving ook mee naar huis kunt nemen. Er zijn nog enkele ruimtes vrij en wij staan dan ook open voor samenwerkingen met aanvullende partners.”

Proeven en ontmoeten
De ruime binnenplaats, de serres, de kazematten en de kapel maken de mogelijkheden voor diverse evenementen oneindig. “Dankzij onze horecapartner en het restaurant is het Arsenaal de ideale locatie voor vergaderingen, productpresentaties, zakenlunches en private dinings. Ook partijen als bruiloften krijgen hier een uniek tintje. De grote ruimtes met natuurlijk licht zijn daarnaast uitstekend geschikt als expositieruimte voor kunstenaars.”

Monumentaal karakter
De uitstraling van de eeuwenoude gebouwen geeft het inspiratiecentrum een unieke identiteit en blijft zo goed mogelijk behouden. “Het is een extra fulltime job naast ons interieurbedrijf erbij; leuk maar pittig. Gelukkig hebben wij tien partijen die zorg dragen voor de bouwwerkzaamheden. Hun expertise is onmisbaar om het monumentale karakter mee te nemen naar ons broeinest van inspiratie.”

Afbeelding van Interview in Nijmegen Business
Afbeelding van Interview in Nijmegen Business

Betrokken partijen renovatie:

CUSHMAN & WAKEFIELD 
Cushman & Wakefield heeft als adviseur en taxateur een bijdrage geleverd aan de aankoop van het Arsenaal in Grave en de plannen voor de toekomstige invulling van het gebouwencomplex. De taxaties, opgesteld door onze lokale experts in de regio Arnhem-Nijmegen, bieden een gedetailleerde onderbouwing van de waarde, onderschrijven de unieke mogelijkheden voor gebruikers en belichten eventuele aandachtspunten voor exploitatie van dit complex. 
www.cushmanwakefield.com

DONATUS
Donatus heeft als onderlinge verzekeraar van het Arsenaal de herbouwwaarde vastgesteld, de onderhoudsstaat bekeken en advies gegeven inzake brand- en risicopreventie. Voor ons is het behoud van erfgoed van groot belang, waarbij restauratie en herbestemming nieuwe kansen creëren voor oude gebouwen met behoud van de bestaande identiteit. Wij herkennen deze elementen in de plannen voor het Lifestyle Center, waarbij het oude gebouw een nieuwe kans krijgt voor een mooie toekomst.
www.donatus.nl 

ELECTRONIC
Electronic verzorgt voor het Arsenaal de complete elektrische installatie. Daarnaast vervangen wij de noodverlichting en voorzien wij het pand van basisverlichting. Zodra de showrooms gereed zijn, zullen wij de elektra aanleggen naar de wensen van de huurder. Wij werken met trots mee aan het Arsenaal!
www.electronicbv.nl

GEBR. JANSSEN
De specialisten van Gebr. Janssen hebben de werktuigbouwkundige installaties van het Arsenaal weer up-to-date gebracht. Zo zijn het complete ketelhuis en de regeltechniek vervangen en gemoderniseerd. Er is hard gewerkt om het gebouw installatietechnisch weer op orde te brengen. Hoewel niet al onze eigen werkzaamheden direct zichtbaar zijn, is het prachtig om te zien hoe dit bijzondere pand elke week weer een stukje verder is opgeknapt. 
www.janssenbeugen.nl

GOMMERS
Het Arsenaal is een ontzettend mooi project waarbij Gommers verantwoordelijk is voor de restauratie van het dak en de realisatie van een moderne entree. Een project dat goed bij ons past, omdat onze medewerkers houden van detail, kwaliteit en het maken van vakwerk. Als familiebedrijf hebben wij een persoonlijke en betrokken aanpak. We zijn ontzettend enthousiast en trots om een onderdeel hiervan uit te maken. 
www.gommers.nl

KABU
Aanvankelijk zijn we gevraagd om het bestek voor de instandhouding te verzorgen. Echter na een goede en intensieve samenwerking genieten we het vertrouwen om het bouwmanagement uit te voeren. We verzorgen nu o.a. tekenwerk, vergunningstrajecten, contracteren aannemers, kwaliteitsbewaking, budgetbewaking en restauratieverantwoording. In deze tijd een project met een dergelijke ambitie verwezenlijken vraagt om gedurfd en vakkundig ondernemerschap. Chapeau voor Keijser&Co!
www.kabu.nl

MANDERS TOTAAL
Manders Totaal is gespecialiseerd in de buitengevels van historische gebouwen. Niet voor niets wilden wij graag betrokken worden bij de revitalisering van het Arsenaal. Met veel trots werken we al maanden aan het herstel van kozijnen, ramen, deuren, betimmeringen, hang- en sluitwerk, beglazingen en zinkbekledingen. Het is prachtig om te zien dat het Arsenaal een nieuwe bestemming krijgt.
www.manderstotaal.eu

NATIONAAL RESTAURATIEFONDS 
Monumenten maken onze omgeving levendig, spannend en extra aantrekkelijk. Daarom willen we deze bijzondere gebouwen behouden. Een monument moet worden gebruikt, bewoond en beleefd. Het verhaal moet worden doorverteld. Daar maakt het Nationaal Restauratiefonds zich elke dag weer sterk voor. Daarom zijn wij trots om als monumentenfinancier betrokken te zijn bij de restauratie van het Arsenaal! 
www.restauratiefonds.nl

STUDIO KEES MARCELIS
Studio Kees Marcelis heeft met plezier gewerkt aan het vernieuwen van de voorzijde van het Arsenaal. Het ontwerp bevat veel glas met hout en staal, waardoor bezoekers vanaf de entree direct zicht hebben op de prachtige binnentuin. Een groot contrast tussen oud en nieuw, waar we bewust voor hebben gekozen. We zijn erg blij dat we deze bijdrage hebben kunnen leveren aan het nieuwe Lifestyle Center. 
www.keesmarcelis.nl

THOONEN METAALBOUW 
Thoonen Metaalbouw heeft veel respect voor het lef van het ondernemersechtpaar. Dit was één van de redenen om te besluiten mee te doen. Met ons enthousiasme voor dit project hebben wij ook onze leveranciers benaderd. Wij zien Het Arsenaal als een verbreding van onze showroom, waar wij onze prachtige producten kunnen tonen, geen standaard maar maatwerk. Wij beginnen met de prachtige stalen hoofdentree van dit imposante gebouw, maar dat is pas een begin van meer moois… 
www.thoonen.eu