Home Nieuws & Inspiratie De veelzijdigheid van Lucy Besson

De veelzijdigheid van Lucy Besson

Foto van nidum
nidum
Thumbnail for De veelzijdigheid van Lucy Besson

In het house of inspiration zijn diverse vormen van kunst te zien: fotografie, schilderkunst en beeldhouwkunst. Alle exposities zijn vrij toegankelijk en hebben ieder hun eigen uitstraling. Zo kunnen de bezoekers van Nidum altijd geïnspireerd worden door de vele verschillende stijlen die er worden getoond. In één van de kazematten is de veelzijdige collectie van Lucy Besson te bewonderen. De in de Sovjet-Unie geboren kunstenares woont sinds 1991 in Nederland en heeft hier een indrukwekkende carrière opgebouwd. Na het winnen van diverse prijzen en tentoonstellingen heeft Nidum nu de eer om haar werken te tonen.

Lucy Besson is multidisciplinaire kunstenares. Haar werken omvatten teken- en schilderkunst, video, fotografie en textiel. Ze studeerde eerst af aan het Kemerovo Regional Art College, waarna zij enkele jaren werkzaam was als docent beeldende kunst. Ze besloot zich verder te gaan ontwikkelen en studeerde in 1987 met lof af aan de Stroganov Moscow State Academy of Arts and Industry in Moskou, een van de oudste scholen in Rusland voor kunst en vormgeving, met een specialisatie in decoratieve stoffen en monumentale textiele vormen. 

Tot ongeveer 1990 was zij op diverse plekken in Rusland werkzaam als ontwerpster. Onderweg naar een expositie in Londen om haar textiele werk te tentoonstellen deed zij met haar man, Alexander Bobkin, toen de expositie werd afgelast, een bezoek aan Nederland. Hier besloot het echtpaar vanwege de onzekere politieke situatie in Rusland in 1991 in Nederland te verblijven. Zij kregen beiden een verblijfsvergunning op basis van cultureel belang.

Sinds haar verblijf in Nederland is portretwerk geleidelijk aan een centralere rol in haar werk gaan spelen. Lucy begon naast de schilderkunst ook video en fotografie in haar werk te incorporeren en portretteert onder andere in opdracht voor bedrijven en families van adel. 

In haar tekeningen zoekt Lucy naar innerlijke rust, licht en sensualiteit. Ze streeft ernaar om te werken met eenvoudige, duidelijke vormen. Het gebruik van ouderwetse technieken, zoals vloeibaar roet (bister) op papier in combinatie met een klassieke tekenstijl, verscherpt het eindresultaat. Haar naakten tonen ons hun kwetsbare kant. Ze weet erotiek op te roepen met minimale middelen. Het werk is van de hand van een klassieke kunstenaar, ze kent het lichaam en het materiaal door en door en dat voel je. 

In Nederland heeft Lucy het doceren weer opgepakt door teken- en schildercursussen te geven in de Krayenhoffkazerne in Nijmegen. Eén van haar leerlingen was Lonneke van der Weyden, eigenaresse van Nidum. Door het contact dat daar is gemaakt, is nu bijzondere expositie ontstaan op een unieke locatie. Samen met haar man Alexander Bobkin toont Lucy in de monumentale kazemat een deel van haar werken. Ze laat hier niet alleen haar zeer realistische geschilderde portretten zien, maar ook een deel van haar fotografische kunst. Speciaal voor Nidum heeft zij een nieuwe serie fotoportretten gemaakt. Door het toepassen van digitale technieken op geselecteerde klassieke portretten, hebben deze een eigentijdse uitstraling gekregen. Lucy: “Ik merkte dat tijdens de opening van Nidum niet alleen de volwassenen, maar vooral ook de kinderen met veel interesse keken naar deze veelkleurige fotoportretten. Het is een manier waarop iedereen geportretteerd kan worden.”

Lucy Besson toont samen met haar man Alexander Bobkin een aantal werken in een van de kazematten in Nidum. Zij is vrijwel iedere zaterdag hier aanwezig voor gesprekken met de bezoekers van Nidum.