Home Het Arsenaal
De binnentuin van Nidum

Het Arsenaal

Kazematten van het Arsenaal in GraveBalken van het Arsenaal

Het Kasteel van Grave

Het Arsenaal bestaat uit kazematten, een kapel en het hoofdgebouw. De geschiedenis van het complex gaat terug tot de 13e eeuw, toen het Kasteel van Grave op de plaats stond van het Arsenaal. Tijdens de belegering van 1674 werd het kasteel zwaar beschadigd en verdwenen de resten uiteindelijke onder een aarden wal, ook wel een ‘kat’ genoemd. Alleen de hoofdpoort bleef staan, die in gebruik werd genomen als kruitopslagplaats en later werd verbouwd tot kapel. In de ‘kat’ werden in 1694 vijf kazematten gebouwd. De overige bebouwing dateert uit de 16e eeuw.

Nieuwe bestemmingen

Na de opheffing van de vesting in 1874 werd het complex gebruikt voor civiele doeleinden (opslag, huisvesting en berging). Na het vertrek van het militair garnizoen in 1892 kwam het leeg te staan. In 1896 werd het overgedragen aan Binnenlandse Zaken. Naar ontwerp van Rijksbouwmeester J. van Lokhorst werd in 1898 aangevangen met de verbouw tot Rijks Psychiatrische Inrichting voor vrouwen. In 1973 werd het complex eerst herbestemd tot gevangenis en daarna als rijksinrichting voor jongens. In 1998 werd het Arsenaal door Jan des Bouvrie gekocht en omgetoverd tot woon- en designwinkel. Na de sluiting in 2006 heeft het rijksmonument voornamelijk leeg gestaan. In 2019 is het Arsenaal gekocht door Aard Keijser en Lonneke van der Weyden, die het pand hebben gerenoveerd en verbouwd tot Nidum, house of inspiration.

Het Arsenaal in Grave
Omgeving

Grave

Grave is een vestingstad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is de meest belegerde vestingstad van Nederland. De sporen van de veldslagen die zijn gevoerd in en rond Grave, maar ook hoe de bewoners van de stad zich verweerden tegen de vijandelijke legers, zijn nog steeds zichtbaar in de historische binnenstad van Grave. De gemeente Grave bestaat verder uit de kernen Velp, Escharen en Gassel. De vestingstad heeft een rijke geschiedenis en meerdere culturele bezienswaardigheden, die een bezoek de moeite waard zijn.

Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van Grave? Bekijk dan de website van Historisch Grave.